Társadalmi érzékenység

A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága kezdeményezése alapján Janus Pannonius újratemetésének, és a 2008-as „Reneszánsz év” alkalmából városunkban ötszáz mandulafát ültettek. Úgy éreztük, hogy méltóképpen tisztelegjünk névadónk emléke és szellemi öröksége előtt, így ezen fák közül egyet mi is örökbe fogadtunk, ezzel támogatva a kezdeményezést.

Minden év decemberének elején – a Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából - a kari aulában rendezzük meg a Segítséggel Élők Napját (SÉN), melynek célja, hogy felébresszük hallgatótársaink társadalmi érzékenységét. Különböző ügyességi játékokon keresztül próbáljuk érzékeltetni, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük segítséggel élő társainknak. Ennek keretében rendezünk beszélgetéseket is, melyen meghívott vendégeink hozzák közelebb ezt a többség számára idegen világot. Sors Tamás paralimpiai bajnok mellett a Siketek és Nagyot Hallók Országos Szövetsége (SINOSZ) képviselői mellett a Bátor Tábor szervezői is emelték már a rendezvény színvonalát.

 2009. szeptember 11-13. között „Beszéljünk világosan a gazdaságról” címmel utcai beszélgetéseket tartottunk a pécsi sétáló utcában. A projekt célja az volt, hogy a pécsi lakosságnak lehetőséget biztosítsunk arra, hogy hozzáértőkkel beszélgethessenek a gazdaságról, feltehessék kérdéseiket, elmondhassák véleményüket. A program keretében a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium tagjai – lelkes és szakmailag különösen képzett közgazdász hallgatók – adhattak választ közgazdaságtani szempontból laikusok kérdéseire.

A 2009/2010-es tanévben indítottuk útjára a „Visszautak” programsorozatot, melynek keretében tagjaink górcső alá vehették azoknak az embereknek a sorsát és életkörülményeit, akik valami miatt a társadalom perifériájára kerültek. „Van-e visszaút a társadalomba az olyan mély gödrökből mint a drogfüggőség vagy a büntetett előélet?” A gyakorlat oldaláról is betekintést nyertünk rendőrök, valamint kábítószerfüggők- és büntetésüket töltők pszichológusai szemével. A programsorozat magában foglalt egy kirándulással töltött napot, mely keretében meglátogattuk azokat a pécsi intézeteket, ahol a kábítószerfüggők gyógyításával foglalkoznak az erre hivatott szakemberek. Így jutottunk el a Tisztásra, az Integrált Drogterápiás Intézetbe és részt vettük egy Narcotics Anonymous (Névtelen Droghasználók) gyűlésen is.